فهرست مطالب
پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1390)
- تاریخ انتشار: 1390/04/04
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 1مقاله حاضر که نتیجه تحقیقی در همین زمینه است با هدف شناخت وضعیت جرایم در شهر تهران براساس حوزه استحفاظی سرکلانتری های 9گانه تهران و برای پاسخگویی به این سوال که جرایم شایع و مهم شهر تهران کدامند و درصد پراکندگی هرکدام از جرایم در مناطق مختلف تهران چگونه است، تدوین گردید. روش این تحقیق مصاحبه با نخبگانی که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند برای شناخت جرایم شایع شهر تهران و نیز روش اسنادی برای مراجعه به آمارهای موجود میزان جرایم در مناطق مختلف تهران بود.
نتایج نشان داد که ده جرم شایع شهر تهران که امنیت عمومی را مختل می کنند، عبارت است از: قتل، آدم ربایی، سرقت، مزاحمت، تجاوز، موادمخدر، جعل، کلاهبرداری، شرارت، نزاع و درگیری. ولی در جمع بندی کلی بیشترین جرایم به ترتیب، متعلق به حوزه های استحفاظی سرکلانتری های 3، 4، 6، 7، 5، 8، 2، 9 و 1 بود.
کلیدواژگان: جرم، تهران، پراکندگی جغرافیایی جرم، حوزه استحفاظی سرکلانتری های تهران، امنیت عمومی -
صفحه 29شواهد موجود گویای آن هستند که بنا به علل مختلف، افزایش منابع و مسئولیت های بخش عمومی با میزان پاسخگویی آن هماهنگ و همراه نبوده و همین عامل علت اصلی کاهش اعتماد مردم به این بخش مهم جامعه است. در این مقاله ضمن بررسی ادبیات اعتماد، تاثیر ادراک عمومی از پاسخگویی دولت را در افزایش یا کاهش سطح اعتماد عمومی ارزیابی می نماییم. در واقع با ارائه الگویی دو وجهی، نحوه تاثیر پاسخگویی را بر میزان اعتماد عمومی به سازمان های دولتی بررسی می کنیم و سپس پیشنهادهایی را برای بهبود و اصلاح وضعیت کنونی مطرح خواهیم نمود. هدف این مقاله مطالعه نقش عامل پاسخگویی در اعتماد عمومی به دولت است. همچنین استراتژی پژوهش مبتنی بر پیمایش بوده و برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. کارکنان و مراجعان چند سازمان دولتی و غیردولتی شهر تهران جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند که نمونه آماری به تعداد 405 نفر به صورت تصادفی از میان جامعه فوق انتخاب و پرسشنامه نهایی میان آنها توزیع شد. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت متغیر پاسخگویی بر ارتقای سطح اعتماد عمومی در کشور است.
کلیدواژگان: پاسخگویی، اعتماد، اعتماد عمومی به دولت و سازمان های عمومی -
صفحه 55کجروی و جرم در جامعه همواره دغدغه مشترک پژوهشگران علوم اجتماعی و مدیران کلان جامعه بوده است. این موضوع در برخی از جوامع صورتی ویژه به خود می گیرد و به دلیل افزایش یا کاهش مسئله برانگیز نرخ کجروی، برای بررسی و کنکاش علمی دارای اهمیت می شود. یکی از مفاهیم عمده در ارتباط با زمینه بروز جرم و کجروی، آنومی و شرایط آنومیک است. جامعه شناسان کلاسیک و معاصر شرایط آنومیک یا بی هنجاری را شرایط بالقوه برای وقوع کجروی می دانند. چنین شرایطی می تواند نتیجه عوامل مختلفی باشد. این مقاله با توجه به مهاجرت قابل ملاحظه جمعیت کار و دانشجو به سمنان که این شهر را در ردیف بالاترین رتبه های پذیرش دانشجو و نیروی کار به نسبت جمعیت در کشور قرار داده، بر مطالعه پتانسیل آنومی در شهر سمنان و نقش آن در بروز کجروی متمرکز شده است. علاوه براین، متغیرهای مهم دیگری که به به نظر می رسید به نوعی با دو متغیر آنومی (بی هنجاری) و کجروی در ارتباط باشند، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند؛ متغیرهایی همچون دینداری، نوع و میزان استفاده رسانه ای، مشارکت اجتماعی و امکانات نهادین. جمعیت آماری پژوهش شامل تمامی شهروندان بین 18 تا 65 سال ساکن سمنان بوده که حداقل سواد خواندن و نوشتن برای تکمیل بخشی از پرسشنامه را داشته باشند. نمونه آماری شامل 420 نفر از جمعیت مورد نظر بود که به روش نمونه گیری اتفاقی از مناطق مختلف شهر سمنان انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد که آنومی در جامعه مورد مطالعه در سطح متوسطی قرار دارد که قابل تامل است. به علاوه برخی شاخص های کجروی در این جامعه، مسئله برانگیز نشان داده شده است. نتیجه مهم دیگر حاصل از مطالعه، رابطه و تاثیر مستقیم آنومی (بی هنجاری) بر بروز کجروی است.
کلیدواژگان: آنومی(بی هنجاری)، کجروی، جرم، همبستگی اجتماعی، نظم اجتماعی -
صفحه 89اعتیاد از مهم ترین عوامل تهدیدکننده رفاه و امنیت اجتماعی محسوب می شود. اعتیاد موجب افزایش جرم و جنایت، رفتارهای پرخطر و مختل شدن امنیت اجتماعی می گردد. روش طرح پژوهش نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل می باشد. کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان کبودرآهنک در استان همدان، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دادند. انتخاب نمونه از این جامعه با روش تصادفی خوشه ایصورت گرفت. پس ازانجام پیش آزمون در دانش آموزان مدرسه انتخاب شده و غربال دانش آموزانی که از نظر خشم و اعتیاد پذیری نمره بالایی داشتند، سی نفر به طور تصادفی از میان آنها انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش (پانزده نفر) و گواه (پانزده نفر) جایگزین شدند. برنامه آموزش کنترل خشم به مدت دوازده جلسه در گروه آزمایش اجرا شد. برای جمع آوری داده های مربوط به متغیرهای وابسته، از پرسشنامه ابراز صفت-حالت خشم 2 (STAXI_2) و مقیاس ایرانی آمادگی به اعتیاد (IAPS) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحیل قرار گرفت.یافته هاتحلیل داده ها نشان داد که آموزش کنترل خشم موجب کاهش اعتیاد پذیری در دانش آموزان شد.نتیجه گیرییافته های پژوهش نشانگر اهمیت کنترل خشم در کاهش میزان اعتیاد پذیری نوجوانان است. از این رو با اتخاذ رویکردهایی در جهت آموزش کنترل خشم در میان کودکان و نوجوانان، می توان گام مهمی در جهت پیشگیری از سوء مصرف مواد در میان نوجوانان برداشتکلیدواژگان: آموزش کنترل خشم، اعتیاد پذیری، دانش آموزان
-
صفحه 113امنیت انتظامی، ایجاد وگسترش حالتی است که در آن منافع و ارزش های حیاتی جامعه در برابر تهدیدهای موجود حفظ و تامین می گردند.
هدف این مطالعه بررسی جایگاه امنیت انتظامی از طریق تبیین مقوله های امنیتی و تعیین اولویت های ناجا در تامین نظم و امنیت اجتماعی برای تحقق اهداف راهبردی کشور در سند چشم انداز 1404 است بنابراین دو سوال اصلی برای جهت دهی پژوهش طرح گردید:1- مقوله های امنیت انتظامی در تحقق اهداف سند چشم انداز 1404 چیست؟
2- اولویت های ناجا در تحقق اهداف سند چشم انداز کدامند؟ تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است و نظر خبرگان با روش دلفی جمع آوری و به وسیله روشAHP تجزیه و تحلیل شده است.
نتایج حاکی است: الف- امنیت انتظامی به عنوان بخشی از امنیت داخلی در ابعاد امنیت انسانی، فردی و جمعی قابل تفسیر است و هر آنچه در حوزه این ابعاد، تامین کننده امنیت آحاد جامعه باشد از ضرورت های تحقق اهداف سند چشم انداز خواهد بود و می تواند وظیفه و ماموریت اصلی نیروی انتظامی را در جامعه تعریف کند؛ب- مهم ترین اولویت ناجا در تحقق اهداف سند چشم انداز تولید، حفظ و توسعه ابعاد امنیت انتظامی از طریق شناسایی شاخص های مرتبط با این ابعاد است و به منظور ایجاد بسترهای امن برای فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه نیازمند بهره گیری از کارکردهای جدید حرفه پلیسی است.
کلیدواژگان: امنیت، نیروی انتظامی، سند چشم انداز1404 -
صفحه 133هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر احساس امنیت اجتماعی در بین شهروندان شهر یزد است. این پژوهش با روش پیمایش و به صورت مقطعی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شهروندان (افراد متاهل) شهر یزد در سال 1390 بوده اند و داده های پژوهش از 362 نفر که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، انتخاب شده بودند گرد آوری گردید.
ابزار مطالعه پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن از طریق اعتبار محتوا و پایایی از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی و تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام انجام شد. یافته های آزمون های آماری نشان داد که بین احساس امنیت با متغیرهای زمینه ای جنس، تحصیلات، شغل، درآمد رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین ضرایب همبستگی پیرسون بین متغیرهای اساسی تحقیق نشان داد که بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی، احساس نظارت نهادی، اعتماد بین شخصی، هنجار اجتماعی و سرمایه اجتماعی رابطه مستقیم و معنادار، و بین متغیر احساس آنومی و احساس امنیت رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد. تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که به ترتیب متغیرهای جنسیت و اعتماد بین شخصی در مجموع 26 درصد از واریانس متغیر وابسته (احساس امنیت) را تبیین می کنند.
کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی، اجتماعی، احساس آنومی، احساس نظارت نهادی، اعتماد بین شخصی، هنجارهای اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی -
صفحه 157کیفیت عاملی است که عموما به عنوان انطباق کالاها و خدمات با نیازهای مشتریان تعریف می گردد و در این راستا ارزیابی کیفیت در سازمان ها به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار بر رشد و توسعه هر سازمانی قلمداد می شود. از این رو، سنجش وضع موجود کیفیت آموزش نقش بسیار مهمی را بر رشد و توسعه فردی در راستای اهداف سازمانی ایفا می کند. بدین جهت، تحقیق حاضر در نظر دارد وضعیت موجود نظام کیفیت آموزش را در دانشکده علوم و فنون اداری و پشتیبانی دانشگاه علوم انتظامی مورد بررسی قرار داده و در صورت وجود شکاف معنی دار با وضع مطلوب با تعیین فاصله وضع موجود تا وضع مطلوب هر یک از مولفه های مذکور، راهکارهای عملی کاهش این فاصله را ارائه نماید.
این پژوهش مطالعه ای توصیفی - پیمایشی است. پس از شناسایی متغیرهای تحقیق، مولفه های اصلی و مدل مفهومی، از پرسشنامه های استاندارد دانشگاه علوم انتظامی برای سنجش کیفیت آموزش استفاده گردید. حجم نمونه مورد مطالعه عبارت است از 150 نفر از دانشجویان رشته های مختلف دانشکده علوم و فنون اداری و پشتیبانی. در این تحقیق از آزمون پیرسون برای بررسی ارتباط بین متغیرها و از آزمون فریدمن برای رتبه بندی متغیرهای تاثیرگذار بر کیفیت آموزش استفاده گردیده است.
نتایج تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر آن است که وضعیت کیفیت آموزش از دیدگاه هر سه گروه در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد. از طرف دیگر، بین کیفیت آموزش و عامل دانشجویان، فرایند یادگیری-یاددهی، گروه آموزشی و دانشکده و امکانات و تجهیزات آموزشی و پژوهشی ارتباط مستقیم و اولویت بندی وجود دارد.
کلیدواژگان: کیفیت آموزش، ارزیابی، دانشجویان، دانشکده علوم و فنون اداری و پشتیبانی
-
Page 1The present study aims to investigate the geography of crime in Tehran city based upon the nine police station's districts of this city and to answer these two questions: a) what are the most prominent and widespread crimes in Tehran city? b) what is the distribution pattern of these crimes in different districts of the city? The research's method was interview with elites who were randomly selected to identify the widespread crimes of Tehran, as well as the documentary method referring to the available statistics about crimes frequency in various districts of Tehran. The results revealed that the 10 widespread crimes of Tehran city which drastically challenge the public security are murder, kidnapping, thievery, harassment, rape, drugs, forging, swindling, villainy and scuffle. The frequency of these crimes varies in the nine police districts of Tehran but in sum these districts are ranked as 3, 4, 6, 7, 8, 5, 2, 9 and 1 respectively.Keywords: Crime, Tehran, geographical distribution of crimes, Tehran police station's districts, public security
-
Page 29There are many evidences indicating that increase in resources and responsibilities of public sector is not match to the degree of accountability in this section. There are however lots of evidences showing that strategic environmental variables such as social trust in society could be effective on the current situation too. In this investigation, the researchers studied the trust literature and provided a three dimensional model. Then, they evaluated the effect of public accountability in increasing or decreasing of public trust to the government and political institutions. Accordingly, the purpose of this investigation was to study and explain the role of accountability in public trust to governments. The research method is descriptive (survey research). The statistical sample was selected from the research community that formed from public and private organizations in Tehran city. The data were gathered with questionnaires and analyzed with LISREL and SPSS software. Regarding the role of accountability indicators in public and political trust, this article tries to emphasize this important role and suggests developed model for accountability and public trust to government in Iran.Keywords: Accountability, Trust, Public Trust, Government, Public organizations
-
Page 55One of the major concepts associated with the incidence of crime and deviate, is anomie and anomic conditions. Classical and contemporary sociologists see the anomic conditions as potential conditions for the occurrence of the anomaly deviate. Such circumstances could be the result of different factors. The present research aims to study the anomie and deviate in Semnan city. In addition, some other important variables such as religiosity, type and amount of media use, social participation and institutional facilities, which seem to be somehow in relation with anomie, were analyzed. The statistical population included all citizens aged 18 to 65 year-old of Semnan city. The sample was 420 citizens who were selected randomly. The findings indicated that there is an intermediate level of anomie and deviate in sample group which is considerable. In addition, some indices of deviate in this society, is a controversial issue. Also, there is a direct relationship between anomie and deviate.Keywords: Anomie, Deviate, Transitional Society, Semnan city
-
Page 89An overview on research literature shows that addiction is considered as one of the most important factors threatening social welfare and security which increases crime and risky (dangerous) behaviors and disturbs social security. Accordingly, the present research aims to examine the role of anger control training in making adolescence resistant against addiction. The research sample included 30 high school students who were selected using cluster sampling method. Then, the students were randomly assigned into two groups (experimental and control groups). The experimental group received 12 sessions (two sessions per week) anger control training program. Then post-test assessments were made in both groups. State-trait anger expression inventory (STAXI-2) and Iranian Addiction Preparation Scale (IAPS) were applied to assess the variables. Analyzing the data clearly showed the effectiveness of anger control training in addiction preparation reduction. So, in comparison to the pretest and control group which didnt receive any interventions, the experimental group that received anger control training program showed significant decrease in addiction preparation scores. So, by adopting such training approaches in children and adolescents, we might be able to take an important step in drug abuse and addiction prevention in this population.Keywords: Anger Control Training, Adolescence, Resistant, Addiction Preparation, high school students
-
Page 113Public security or security which is created via policing is a status in which interests and values of society are protected against any threat. Based on this definition, law enforcement agencies attempt to determine their priorities. The purpose of this study is to investigate the position of police-oriented security via security factors and to determine Iran's police priorities in maintaining law and order in the vision Document of 1404. The research questions are as follows: 1) what is police-oriented factors in the vision Document of 1404? 2) what is Iran's police priorities in the vision Document? The research finding showed that police-related security is a part of public security and can be interpreted from individual and public dimensions. It also showed that Iran priorities in crystallizing the vision of 1404 are to maintain the law and order.Keywords: security, police, the vision Document of 1404
-
Page 133The aim of the present research is to study the factors affecting sense of social security among Yazd citizens. The research method was survey and the population was Yazd city citizens in the year of 1389. The research sample included 362 citizens who were selected in multistage cluster. The main instrument for gathering data was investigated questionnaire with suitable validity and reliability. The data analysis techniques were parson's correlation, T-test and stepwise multiple regression. The results showed that, there was a meaningful relationship between the sense of social security and variables such as sex, education, and income. Pearson's correlation showed the relationship between sense of social security and socio-economic status, sense of institutional control, interpersonal trust, social norms and social capital were direct and meaningful. Pearson's correlation also showed the relationship between sense of social security and sense of anemia was indirect and meaningful. Further, the regression analysis showed the two variables of sex and interpersonal trust explained 26 percent of variance of the dependent variable.Keywords: Socio, economic status, Sense of anemia, Sense of institutional control, Interpersonal trust, Social norms, Sense of security
-
Page 157Quality is generally defined as the consistency of product or services to the requirements of customers. So, quality evaluation is as an effective concept in growth and development of each organization. In this way, evaluation of the current state of quality has an important role in personnel growth and development toward organizational goals. Accordingly, the present research is going to evaluate the current state of education quality in the faculty of administrative and logistics sciences from Police University. The researchers also want to present practical alternatives, if there is a significant difference between the current state and suture state of each variable. This is a descriptive and survey research. We used a standard questionnaire in Police University for evaluation of education quality after defining the crucial factors and research conceptual model. The volume of sample was 150 students of different majors in administrative and logistics science and techniques faculty. In this research, we used Pearson's test to find out any relationship between variables and used Freedman test for ranking the effective variables on education quality. The results showed that the condition of education quality from the point of each three group is relatively good. On the other hand, there is a positive relationship between education qualities, the process of learning and teaching, faculty and educational group, educational facilities and equipments and there is a ranking between these variables.Keywords: education quality, evaluation, student's point of views